Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec japoński

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 900g
jajko 5
jabłka 4
cukier puder 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kasza manna 6 łyżek
olej 150ml
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie dowolne

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec japoński

Kroki postępowania

1
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy olej i opcjonalnie aromat np migdałowy.
Krok 1 - makowiec japoński foto
2
Następnie ciągle miksując po łyżce dodajemy mak, kaszę, proszek do pieczenia i przesiane mąki razem z kakao.
Krok 2 - makowiec japoński foto
3
Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do masy razem z dowolnymi bakaliami (u mnie kokos, orzechy i rodzynki). Mieszamy.
Krok 3 - makowiec japoński foto
4
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli.
Krok 4 - makowiec japoński foto
5
Ubite białka delikatnie mieszamy z masą. Wykładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 45-50 min do suchego patyczka. (chociaż ciasto jest mokre i ciężko osiągnąć suchy patyczek dlatego warto też zwrócić uwagę na to by ciasto było ścięte)
Krok 5 - makowiec japoński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 29.12.2015 23:32
smaczne ciasto na deser
agnieszka214 28.12.2015 20:43
Lubię dobre makowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak