Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
olejek cytrynowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
czerwona porzeczka 2 szklanki po obraniu
cukier puder do posypania
mąka 1 łyżka do obtoczenia owoców

Porada

Tego rodzaju ciasta smakują pysznie i powstają błyskawicznie.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem

Kroki postępowania

1
Porzeczki obieramy z szypułek. Następnie przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotowe obtaczamy w jednej łyżce mąki.
Krok 1 - Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem foto
2
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Jajka wybujamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.
Krok 2 - Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem foto
3
Do ubitej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy olej i olejek cytrynowy. Ciasto miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Krok 3 - Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem foto
4
Gotowe wylewamy na przygotowaną blaszkę.
Krok 4 - Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem foto
5
Na wierzch wykładamy przygotowane porzeczki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Po wyjęciu studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.12.2015 04:02
Ciasto na medal.
Monika-twin 28.12.2015 23:51
wygląda smakowicie.
Babeczka35 28.12.2015 18:45
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak