Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalarepka młoda 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
filet z kurczaka 1 podwójny
natka pietruszki mały pęczek
cebula 0,5 sztuki
jajko 3 sztuki
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
olej do smażenia

Porada

Polecam ten sposób podania kalarepki, która przez wielu jest może niedoceniona w kuchni!

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kalarepki, papryki i filetu

Kroki postępowania

1
Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 15-20 minut, by puściła sok.
Krok 1 - Placuszki z kalarepki, papryki i filetu foto
2
Między czasie filet kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka.
Krok 2 - Placuszki z kalarepki, papryki i filetu foto
3
Paprykę i cebule kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Krok 3 - Placuszki z kalarepki, papryki i filetu foto
4
Gotową kalarepkę odciskamy z wytworzonego soku i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki: filet, paprykę, cebulę, natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą, jajka . Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Placuszki z kalarepki, papryki i filetu foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego „ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószamy pokrojoną natką pietruszki.
Krok 5 - Placuszki z kalarepki, papryki i filetu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.12.2015 03:49
Super jadło.
Małgorzata Pin 28.12.2015 17:26
Kolorowo i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak