Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg patroszony szt
woda 1 l
kostka rosołowa szt
Liść laurowy suszony Prymat szt
ziele angielskie 4 szt
marchewka 3 szt
pietruszka szt
seler 1/2 szt
cebula szt
sól i pieprz
olej 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cytryna 3 plasterki
sałata 6 listków
papryka konserwowa kilka pasków
groszek konserwowy 3 łyżki
natka pietruszki

Porada

Rybę można zalać galaretą wystarczy że do rosołu dodamy 6 łyżeczek żelatyny i tężejącą galaretą zalejemy pstrąga.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z warzywami

1. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy ze skóry. Pstrąga dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy i ziele angielskie oraz kilka gałązek natki pietruszki. Rybę gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, po ugotowaniu bardzo ostrożnie wyjmujemy aby jej nie złamać. Cebulę kroimy w kostkę a pozostałe warzywa wyjmujemy z rosołu i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju około 10 minut, po czym wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy koncentratem pomidorowym.

2. Na półmisek wykładamy liście sałaty układamy ostudzonego pstrąga, robimy trzy nacięcia w które wkładamy po plasterku cytryny. Wokół ryby układamy podsmażone warzywa i posypujemy groszkiem konserwowym. Oko robimy z kawałka papryki konserwowej a w środek pyszczka wkładamy ćwiartkę cytryny. Dekorujemy paskami papryki konserwowej i natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.12.2015 14:40
przepyszne jedzonko podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak