Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel z białym makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 2 szt
sól
cytryna 1 szt
masło 80 g
mak 300 g (biały)
orzechy pekan 40 g
daktyle 40 g
cukier 150 g
śmietana 30% 50 ml
mleko 1 l
skórka z cytryny 30 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel z białym makiem

Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny. Na sicie położyłem gazę i odcedziłem mleko. Odcisnąłem mak na ściereczce i 2 razy przepuściłem przez maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem.
Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny.
W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki.
Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 28.12.2015 21:07
najlepsze ciasto na święta
R'n'G Kitchen 28.12.2015 16:49
W zasadzie tylko tak wygląda zakalcowato, w smaku jest ok ;) Pozdrawiamy ;)
ben-ka 28.12.2015 13:33
Apetyczny, bardzo apetyczny !
gabrysia123 28.12.2015 13:01
Przepis zachęcający...,ale zastanawiam się czy to ciasto "pierogowe" zdało egzamin, bo na zdjęciu wygląda zakalcowato. Może się mylę ?
Benita 28.12.2015 13:01
musi być pyszny
monikaT83 28.12.2015 11:40
Pysznie i bardzo bogato :)
fotoviderek 28.12.2015 11:31
Mam ochotę na takie ciacho :)
RenataZ-et 28.12.2015 11:06
bardzo apetyczny
Futka 28.12.2015 10:20
Cudowny i bardzo apetyczny :* :D
IZABELA29 28.12.2015 10:19
fajnie wygląda
Agnieszka-87-25 28.12.2015 08:04
super moze być
norweska20 27.12.2015 23:30
coś pysznego
Bernadeta1 27.12.2015 22:36
Ale tu pyszności ! ! Po świętach mam przesyt słodkości ale takiemu wypiekowi trudno się oprzeć
Wiktoria29 27.12.2015 21:48
ciekawa jestem jak smakuje
Kuchenka 27.12.2015 21:35
podoba mi się
Stenka 27.12.2015 20:18
ciekawy przepis
sliwka 27.12.2015 19:26
Pychotka;))
Mniam 27.12.2015 19:18
Musiał być bardzo smaczny :)
agaK. 27.12.2015 19:15
Fajny przepis, bardzo ciekawy nie znałam takiego dania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak