Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce morza w marynacie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

frutti di mare mrożone 1/2 kg
natka pietruszki kilka gałązek
czosnek 2-3 ząbki
papryka pomarańczowa 1/2 strąka
papryczka chili 1 mała
Cebulka perłowa marynowana Smak do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
cebula biała 1 średnia
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek

Marynata:

ocet winny 1/3 - 1/2 szklanki
cukier do smaku
cytryna 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce morza w marynacie

Składniki marynaty połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia soli oraz cukru. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć nieco skórki wprost do marynaty i wycisnąć cały sok. Marynatę rozcieńczyć wodą do smaku.

Zagotować litr osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, dodać paprykę, cebulę i chili pokrojone w paseczki - gotować kilkanaście minut pod przykryciem, aby wywar przeszedł aromatem przypraw. Do wywaru włożyć mieszankę owoców morza i na małym ogniu gotować ok. 5 minut. Po odcedzeniu od razu na gorąco przełożyć do słoika (szczelnie zamykanego pojemniczka), dodając marynowane cebulki perłowe, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki - zalać zimną marynatą.

Odstawić na kilka godzin do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 1-2 doby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 28.12.2015 09:34
bardzo lubię
olkaaa 28.12.2015 07:35
jeszcze nie próbowałam
agaK. 27.12.2015 19:18
Lubię owoce morza, ale właśnie dużo zależy od marynaty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak