Sposób przygotowania

Składniki marynaty połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia soli oraz cukru. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć nieco skórki wprost do marynaty i wycisnąć cały sok. Marynatę rozcieńczyć wodą do smaku.

Zagotować litr osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, dodać paprykę, cebulę i chili pokrojone w paseczki - gotować kilkanaście minut pod przykryciem, aby wywar przeszedł aromatem przypraw. Do wywaru włożyć mieszankę owoców morza i na małym ogniu gotować ok. 5 minut. Po odcedzeniu od razu na gorąco przełożyć do słoika (szczelnie zamykanego pojemniczka), dodając marynowane cebulki perłowe, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki - zalać zimną marynatą.

Odstawić na kilka godzin do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 1-2 doby.

Komentarze

  • 1
    karlowicz-agnieszka
    Opublikowano

    agaK.

    Lubię owoce morza, ale właśnie dużo zależy od marynaty.
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie próbowałam
  • 1
    13524163_10207657151841229_703449476_o
    Opublikowano

    Krzysztof15

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !