Owoce morza w marynacie

Owoce morza w marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • frutti di mare

    mrożone 1/2 kg
  • ocet winny

    1/3 - 1/2 szkl.
  • cukier

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • papryka pomarańczowa

    1/2 strąka
  • papryczka chili

    1 mała
  • cebulka marynowana perłowa

    do smaku
  • liście laurowe

    2-3 szt.
  • cytryna

    1 duża
  • cebula biała

    1 średnia
  • ziele angielskie całe

    kilka kulek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Składniki marynaty połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia soli oraz cukru. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć nieco skórki wprost do marynaty i wycisnąć cały sok. Marynatę rozcieńczyć wodą do smaku.

Zagotować litr osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, dodać paprykę, cebulę i chili pokrojone w paseczki - gotować kilkanaście minut pod przykryciem, aby wywar przeszedł aromatem przypraw. Do wywaru włożyć mieszankę owoców morza i na małym ogniu gotować ok. 5 minut. Po odcedzeniu od razu na gorąco przełożyć do słoika (szczelnie zamykanego pojemniczka), dodając marynowane cebulki perłowe, ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki - zalać zimną marynatą.

Odstawić na kilka godzin do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 1-2 doby.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

28.12.2015 09:34
bardzo lubię

olkaaa

28.12.2015 07:35
jeszcze nie próbowałam

agaK.

27.12.2015 19:18
Lubię owoce morza, ale właśnie dużo zależy od marynaty.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat