Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wigilijny z miętą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki suszone 250 g
jabłka suszone 300 g
śliwki suszone 300 g
morele suszone 150 g
mięta suszona fix 5 saszetek
woda 4 litry

Porada

Kompot z suszonych owoców świetnie wspomaga trawienie, warto zjadać również same owoce. Dodatek mięty wspomaga tworzenie większej ilości soków trawiennych.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wigilijny z miętą

Owoce zalać wrzątkiem, przemieszać i odcedzić, aby usunąć pozostałości kurzu.
Zalać zimną wodą, dodać saszetki z miętą - nakryć pokrywką i pozostawić na kilka godzi do spęcznienia.
Zawartość garnka zagotować, zmniejszyć płomień do minimalnego i gotować ok.90 minut lub do czasu, gdy owoce zupełnie zmiękną.
Pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem, a przed podaniem przecedzić.
W razie konieczności lekko osłodzić miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 28.12.2015 20:45
bardzo fajny smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak