Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb graham

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Dzień wcześniej przygotować zaczyn

zakwas 3 łyżki
woda 200 ml
mąka razowa ok. 1 szklanka

Następnego dnia dodać

woda ciepła ok. 300 ml
sól 1 łyżeczka
siemię lniane 1 garść
słonecznik łuskany 1 garść
mąka razowa 2 szklanki
mąka pszenna 1-1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb graham

Wyrobiłem mikserem, końcówkami-hakami na miękkie plastyczne ciasto. W razie potrzeby należy dolać wody lub dodać mąki. Przykryte ,tak jak w przypadku zaczynu odstawiłem na 1,5 - 2 godziny, co 30 minut parokrotnie składałem ciasto.Po tym czasie włożyłem do formy, zwilżyłem lekko wodą, posypałem otrębami i odstawiłem do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Upieczony chleb, po postukaniu w spód wydaje głuchy dźwięk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.12.2015 13:37
Lubię domowy chlebek.
ania2610 27.12.2015 18:18
świetny chlebek, pysznie wygląda
jagoda5913 27.12.2015 15:36
Super chlebek
cukiereczek 27.12.2015 13:49
świeży,domowy,zdrowy,pachnący
IKrakowianka 27.12.2015 11:33
bardzo lubię takie pieczywo
Maridka19 27.12.2015 10:37
Domowe wypieki najsmaczniejsze .
bertpvd 27.12.2015 10:20
nie ma to jak domowy chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak