Przepis i sposób przygotowania na: SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM
SOS:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę.
Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru.
PULPECIKI:
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew.
Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu.
Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i posiekaną zieleniną.
Smacznego!