Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny 3-bit

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY 24x 36 cm

jajko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka 1,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
kakao 1,5 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki zmielonych
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
olej 1 łyżka
sól szczypta

KREM DYNIOWY

puree z dyni 0,5 szklanki, gęstego
masło 300 gram
cukier wanilinowy 2 opakowania
mleko 0,5 litry
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 2 łyżki do smaku
spirytus do smaku

DODATKOWO

herbatniki do przełożenia
masa kajmakowa do przełożenia

DYNIOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
puree z dyni 0,5-3/4 szklanki
cukier puder 1-2 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny 3-bit

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

Po przestudzeniu delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu, tak by uzyskać ciasto potrzebne do dekoracji. Ścięte ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce.
Krok 1 - Jesienny 3-bit foto
2
KREM:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, żółtka oraz puree.
Krok 2 - Jesienny 3-bit foto
3
Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy dyniowy budyń. Na koniec dodajemy odrobine alkoholu na zapach.

Gotową masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Biszkopt wcześniej pączujemy (u mnie kawowy pącz).
Krok 3 - Jesienny 3-bit foto
4
Na wyłożoną masę dyniową wykładamy warstwę herbatników.
Krok 4 - Jesienny 3-bit foto
5
Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
Krok 5 - Jesienny 3-bit foto
6
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy dynie oraz cukier. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę wylewamy na herbatniki.
Krok 6 - Jesienny 3-bit foto
7
Całość posypujemy startym biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 7 - Jesienny 3-bit foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.12.2015 00:32
Super ciasto.
tomek18 27.12.2015 17:32
rewelacyjne ciasto :) mniam!
Mniam 26.12.2015 14:52
Ciasto wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje!
agnieszka214 26.12.2015 13:07
Smacznie sie zapowiada takie ciasto
mirosława4 26.12.2015 11:32
fajny przepis wart wykorzystania
Futka 26.12.2015 11:27
Przepyszne ciasto :)
Krystyna32 26.12.2015 10:14
wygląda pysznie
Ewelina1991 26.12.2015 09:31
wygląda cudownie!!!
Renataj 26.12.2015 09:12
Wykorzystanie dyni przez Ciebie jest zaskakujące a efekty mega apetyczne.To ciasto również wygląda bardzo smakowicie:)
Agnieszka-87-25 26.12.2015 08:41
pyszny jest
Krzysztof15 26.12.2015 07:09
bardzo lubię
Motorek 26.12.2015 00:32
wygląda wyśmienicie
MałaMi89 25.12.2015 23:03
Wygląda co najmniej tak dobrze jak tradycyjny, a może nawet lepiej ;)
Ada-Gaba 25.12.2015 22:37
ale pysznosci : )
Poison1988 25.12.2015 22:21
Chyba pokocham jesień w takiej odsłonie :)
norweska20 25.12.2015 22:12
rewelacja..pychota
kasiaw 25.12.2015 22:09
odmienny 3 bit
fotoviderek 25.12.2015 22:06
Świetny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak