Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka na gorąco

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 400 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
cukier 1,5 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
suszone pomidory 0,5 słoiczka w oleju

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka na gorąco

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Międzyczasie w głąbie każdej brukselki wykonujemy nacięcie w kształcie krzyżyka. Dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje. Do zrumienionej cebuli dodajemy brukselkę. Delikatnie ją obsmażamy. Następnie całość podlewamy wodą, tak by brukselka była do połowy zanurzona. Całość słodzimy, przykrywamy i dusimy do miękkości. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski. Gdy brukselka jest miękka, a woda odparowała dodajemy do niej pomidory. Całość razem podgrzewamy chwilkę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.12.2015 00:32
Lubię ją jeść.
Mniam 26.12.2015 14:42
Bardzo lubię brukselkę, ale z suszonymi pomidorami jeszcze nie jadłam :)
Renataj 25.12.2015 21:50
Smaczny pomysł - uwielbiam brukselkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak