Wyjątkowe okazje: Torcik bezowy z kremem mascarpone i czarną porzeczką

Wyjątkowe okazje: Torcik bezowy z kremem mascarpone i czarną porzeczką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza

  • białka

    200 g
  • cukier kryształ

    300 g
  • sól do smaku

Krem do bezy

  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • serek mascarpone

    250 g
  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki

Czarna porzeczka

  • porzeczki

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa mielona

  • imbir

  • cynamon

  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Beza: do białek dodać cukier i szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Na pergaminie narysować dwa kółka o średnicy 15 cm, wyłożyć na nie pianę i piec bez termoobiegu przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Krem do bezy: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser mascarpone i ubić mikserem. Na końcu dodać chili i całość delikatnie wymieszać.

Czarna porzeczka: wszystkie składniki zagotować, wystudzić i zmiksować. Tak przygotowanymi owocami można polać gotową bezę. Zamiast czarnej porzeczki można podać do bezy krojone świeże owoce sezonowe
Doradca Smaku
1) Do owoców dodaj ¼ łyżeczki wymieszanych w równych proporcjach przypraw korzennych: Gałka muszkatołowa mielona, Imbir mielony i Cynamon mielony Prymat. 2) Opcjonalnie (zamiast czarnej porzeczki) jako dodatek do bezy z kremem mascarpone można p

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

22.05.2018 11:32
Pod moje smaki ,super przepis;)

jejkuchnia

26.03.2018 19:34
Zdecydowanie moje smaki - wszystko co lubię!

IZABELA29

06.01.2017 16:57
Super wygląda

[email protected]

21.10.2016 20:29
Jak z cukierni

endzi

05.02.2016 10:12
Beza mniam uwielbiam!!!

Franciszek

23.12.2015 18:41
dobry do kawki

Futka

23.12.2015 14:40
Cudowny i bardzo smakowity torcik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat