Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks dojrzewający po upieczeniu

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 250 gramów
jajko 4 sztuki
cukier 200 gramów
mąka pszenna 500 gramów
bakalie 200 gramów
alkohol 50 mililitrów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki

Porada

Do keksu dodałam nalewkę pomarańczową.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks dojrzewający po upieczeniu

Kroki postępowania

1
Miękkie masło i jajka zmiksować.
Krok 1 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
2

Dodać drobny cukier oraz alkohol i wymieszać robotem do połączenia.

Masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być ;)

Krok 2 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
3
Przygotować odpowiednią ilość mąki pszennej i wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
4

Sypką mieszankę dodać do masy jajeczno-tłuszczowej i ponownie wyrobić.

Teraz ciasto powinno już mieć normalną konsystencję.

Krok 4 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
5
Posiekać orzechy i większe kawałki suszonych owoców.
Krok 5 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
6
Bakalie dodać do gęstego ciasta.
Krok 6 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
7
Wymieszać łopatką lub robotem.
Krok 7 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
8

Keksówkę 35x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto - wyrównać powierzchnię.

Krok 8 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
9

Piec 60-90 minut w temperaturze 180 stopni - po godzinie sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia i ew. dopiec. Wszystko zależy od piekarnika.

Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbytnio rumienić, nakryć je kawałkiem papieru do pieczenia.

Krok 9 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto
10
Po upieczeniu wyjąć keks z foremki i ostudzić na kratce - po zupełnym ostygnięciu owinąć w ściereczkę i odłożyć na kilka dni (3-5) w możliwie chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Ciasto w tym czasie skruszeje i przejdzie aromatem bakalii.
Krok 10 - Keks dojrzewający po upieczeniu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.12.2015 17:21
Przepis wypróbowany przez kilkadziesiąt lat ;) Kiedy byłam mała piekła go moja Mama, teraz piekę ja :)
Jadwiga/Jaga85 23.12.2015 16:08
Ciekawy przepis!
mysza75 23.12.2015 10:40
pyszne keks aż chce się jeść
misia123410 22.12.2015 23:43
Bardzo apetyczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak