Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na smakowite uszka do wigilijnego barszczu, wypełnione aromatycznym, mocno grzybowym farszem. Babciny przepis na ciasto z maślaną nutą oraz suszone grzyby zbierane przez mojego Tatę sprawiają, że ich smak jest niezwykle wyjątkowy :)

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 gramów
woda ciepła 1 szklanka
masło miękkie 50 gramów
jajko 1 sztuka
sól 1 płaska łyżeczka

FARSZ

grzyby suszone 120 gramów
cebula biała 2 średnie sztuki
masło 1 plaster
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Kroki postępowania

1

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego przez około 20 do 30 minut i odcedzamy*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

* Intensywny wywar z grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego (wtedy nie będziemy musieli dodawać do jego gotowania grzybów). Dodatkowo możemy wywar zamrozić np. w pojemniku na lód, a potem wykorzystywać go jako przyprawę do zup.

** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody, przez co nie będziemy musieli dodawać do nich bułki tartej, a farsz będzie wyrazisty.

Krok 1 - Uszka z grzybami foto
2
Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty wielkości 5 cm (można na mniejsze, ale trzeba mieć dużo cierpliwości ;) ).
Krok 2 - Uszka z grzybami foto
3
Na każdy kwadracik układamy porcję farszu, składamy na pół, zaklejamy, a końce trójkąta owijamy wokół palca i ponownie zaklejamy.
Krok 3 - Uszka z grzybami foto
4
Pierożki podczas lepienia układamy na lnianej ściereczce, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła około 2 - 3 minut od momentu wypłynięcia.

Pierożki odcedzamy i podajemy z barszczem wigilijnym, najlepiej ugotowanym na domowym zakwasie.

* Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).

Życzę smacznego!
Krok 4 - Uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 27.01.2016 14:45
smakowite Twoje uszka
Ela15 31.12.2015 14:11
bardzo lubię
monika141 22.12.2015 13:21
pyszniutkie uwielbiam :-)))
Poison1988 22.12.2015 08:05
wyglądają świetnie :)
Babeczka35 22.12.2015 07:59
Taki barszczyk jest najlepszy.
RenataZ-et 21.12.2015 18:47
wiadomo... - najlepsze!! :)
Maridka19 21.12.2015 13:54
Domowe uszka najlepsze już czuję ten zapach .
halina17 21.12.2015 13:43
Uwielbiam uszka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak