Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 50 dag
mąka ziemniaczana 4 łyżki
jaja 2 sztuli
czosnek 1 ząbek

Farsz

mięso mielone wieprzowe 50 dag
pieczarki 50 dag
cebula 3 sztuki
masło lub margaryna 10 dag
sól do smaku
pieprz szczypya

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem i pieczarkami

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez maszynkę. Trochę wystudzić dodać mąkę ziemniaczaną i jaja i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypać mąką pszenną. Mięso mielone podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki oczyścić pokroić w paski poddusić na maśle dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Wymieszać poddusić. Na końcu połączyć z mięsem. Dusić ok 5 min. Przestudzić. Ciasto ziemniaczane urywać i na środku układać farsz po czym formować kulki tak by nie było widać farszu. Wodę doprowadzić do wrzenia wrzucać pyzy po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Przelać zimną wodą. Ja podsmażałam na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 21.12.2015 21:13
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 21.12.2015 18:42
Też czasem robię, lubimy.
Wacław 21.12.2015 18:38
smaczny obiadek :-)
Joannasz3190 21.12.2015 18:03
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak