Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki makowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 2 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 20 dag
miód 2 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki

Nadzienie

mak 18 dag
miód 2 łyżki
jajko 1 szt
masło 1/3 łyżki
rodzynki 4 dag
orzechy włoskie 2 dag
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki makowe

Mak zalać wrzącą wodą i pogotować kilka minut, a następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić 3 razy w maszynce. Masło utrzeć i ciągle ucierając dodać miód oraz jajko, a na koniec mak. Do masy makowej dodać cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy.
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i foremką do babeczek wycinać ciasto, które następnie ucisnąć w foremce. Na ciasto nakładać porcję maku i z ciasta na wierzch zrobić kratkę. Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.03.2017 19:08
apetycznie wyglądają
Patrycja33 10.08.2016 14:08
wygladaja bardzo ladnie
Diana Rusiłowicz 14.07.2016 01:30
Super wyglądają.
JOANNA16 20.01.2016 18:09
pyszności))
gusia1000 21.12.2015 23:22
Lubie takie.
w mojej kuchni 21.12.2015 20:58
same pyszności
2milutka 21.12.2015 14:15
wspaniałe te tartaletki
ilka01 21.12.2015 13:39
pyszności :)
norweska20 21.12.2015 12:47
apetyczny pomysł
Benita 21.12.2015 10:55
bardzo apetyczne
mysza75 21.12.2015 10:35
jakie fajne babki
sliwka 21.12.2015 09:07
Piękne i smaczne;))
Ewelina1991 21.12.2015 07:50
świetne babeczki
Krystyna32 21.12.2015 06:57
bardzo apetyczne
Franciszek 21.12.2015 00:40
dobre do kawki
Iwusia 20.12.2015 22:40
idealne "na raz" do kawusi
Konczi 20.12.2015 21:58
Pysznie :) porywam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak