Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z młoda kapustą i kalarepą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

( Na ok. 35-40 pierogów wycinanych szklanką) Ciasto

mąka pszenna 300 g
wrzątek 1/2 szklanki
masło 82% 2 łyżki , roztopionego
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki

Farsz

kapusta biała 1/2 główki , młoda
kalarepka młoda 2 sztuki
marchew 2 sztuki
masło 82% 3 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
koperek 1/2 pęczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z młoda kapustą i kalarepą

Kroki postępowania

1
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek oraz roztopione masło. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Krok 1 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
2
Farsz:Wszystkie warzywa oraz zioła myjemy , osuszamy.Kapustę szatkujemy drobno , marchew ścieramy na tace o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło , wkładamy warzywa. W między czasie kalarepę obieramy , ścieramy na tace o dużych oczkach , koper oraz natkę pietruszki siekamy drobno. Kalarepę oraz zioła dodajemy do kapusty , doprawiamy. Całość dusimy razem do zmięknięcia warzyw co chwila mieszając.
Krok 2 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
3
Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
Krok 3 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
4
Na każde kółko nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.
Krok 4 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
5
Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Krok 5 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
6
Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Podajemy same , polane stopionym masłem i posypane świeżym koprem z natką pietruszki , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.

Krok 6 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 21.12.2015 21:36
Dziękuję bardzo , pierogi na prawdę mogę polecić :)
anka1988 21.12.2015 19:12
prezentują się pięknie,!
ben-ka 21.12.2015 18:06
Z takim farszem nie jadłam........
olkaaa 21.12.2015 07:41
jeszcze takich nie jadłam
Ifa 21.12.2015 07:07
Takich bym zjadła
Wiktoria29 20.12.2015 20:48
ciekawy farsz
wwwiolka 20.12.2015 19:58
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 20.12.2015 19:06
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak