Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kg
kapusta kiszona 2 kg
jabłka suszone wędzone do smaku
śliwki suszone polskie kilka szt.
morele suszone kilka szt.
kolendra mielona do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 5-6
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 duże
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
smalec ze skwarkami 4-5 łyżek
olej 2-3 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżki
papryczka ostra suszona 2-3 szt.
czosnek ząbki 3-5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć i obsmażyć na rumiano, ze wszystkich stron, na niewielkiej ilości oleju.
Krok 1 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto
2
Na dnie stalowego garnka, brytfanny lub dużego naczynia żaroodpornego ułożyć część kapusty kiszonej (można ją wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku).
Krok 2 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto
3
Na kapuście ułożyć obsmażone mięso, obsypać je pieprzem i ułożyć liście laurowe.
Krok 3 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto
4
Dookoła mięsa ułożyć suszone owoce (mogą być w całości lub pokrojone), suszone papryczki, pozostałe przyprawy.
Krok 4 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto
5
Obłożyć i nakryć mięso pozostałą kapustą.
Smalec ze skwarkami stopić na patelni z pozostałym olejem ze smażenia mięsa - zalać kapustę.
Posypać przyprawami.
Krok 5 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto
6
Czosnek pokroić na połówki i ułożyć na kapuście - podlać niewielką ilością rosołu albo gorącej wody - nakryć naczynie dopasowaną pokrywką.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. na 200*C (bez termoobiegu) - piec 2 godziny.
Krok 6 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto
7
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso wewnątrz, aż do zupełnego ostygnięcia (najlepiej na noc) - zimne pokroić w plastry i odgrzać razem kapustą np. na patelni.
Krok 7 - Łopatka zapiekana w kapuście kiszonej z owocami suszonnymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.12.2015 07:32
Smaczne mięsko.
Renataj 20.12.2015 21:15
Wspaniale się prezentuje:)
Wiktoria29 20.12.2015 20:50
świetny ma kolor, pewnie pyszna
fotoviderek 20.12.2015 19:48
Apetycznie wygląda to Twoje mięsko :)
Wafelek2601 20.12.2015 19:07
Bardzo smaczne mięsko
Megg 20.12.2015 17:59
wspaniałe mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak