Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajka

    5 sztuk
  • fasola czerwona z puszki

    240 g
  • cukier trzcinowy

    5 łyżek
  • kakao

    5 łyżek
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Bakalie

  • żurawina suszona

    wg uznania

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Do jednego naczynia dać żółtka jajek + odsączona i dobrze wypłukana fasola z puszki. Natomiast do drugiego naczynia dać oddzielone białka od żółtek.
Krok 2 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, a potem dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować.
Krok 3 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Do ubitej piany dosypać kakao i ponownie zmiksować.
Krok 4 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Czerwoną fasolę z żółtkami zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać sodę oczyszczoną i ponownie wymieszać. Dodać do niej pianę i delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Wsypać suszoną żurawinę, wymieszać.
Krok 6 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Do foremek silikonowych włożyć papilotki, a następnie każdą napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Krok 7 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Wierzch każdej babeczki posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 8 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 20 minut.
Krok 9 - Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
Renata9
To kolejna moja wersja babeczek z czerwonej fasoli z puszki. Tym razem z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Są one hitem wśród moich gości, wszystkim bardzo smakują. Nikt się nie spodziewa, że zostały upieczone z fasoli z puszki :-)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mama niejadka

20.12.2015 20:36
Ciekawe połączenie

pestka

20.12.2015 15:25
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat