Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z cielęciną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

W tym przepisie znajdziesz soczystą cielęcinę w towarzystwie wyrazistej młodej kapusty. Przepis na to danie przygotujesz w 30 minut! Sprawdź, co do niego potrzebujesz. 

Składniki:

młoda kapusta 1 szt.
cielęcina 800 gram
marchew 1 szt.
olej do smażenia
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 szt.
czosnek 2-3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kostka mięsna Kucharek 0,5 kostki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat do smaku
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z cielęciną

Przygotuj przepis na cielęcinę z młodą kapustą na najbliższy obiad. Masz gwarancję, że nie będzie to ostatni raz! Przepis łączy w sobie sprawdzone smaki - mięso cielęce, młodą kapustę, a do tego aromatyczne przyprawy. 

Jak przygotować cielęcinę z młodą kapustą krok po kroku:

1
Mięso przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami.
Krok 1 - Młoda kapusta z cielęciną foto
2

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowaną cielęcinę. Smażymy całość do momentu aż mięso będzie miękkie.

Krok 2 - Młoda kapusta z cielęciną foto
3

W międzyczasie kapustę cienko szatkujemy, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3 - Młoda kapusta z cielęciną foto
4
Przygotowane warzywa obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem cielęcym otrzymanym przez rozpuszczenie kostki w ¾ szklanki wody. Warzywa dusimy do miękkości.
Krok 4 - Młoda kapusta z cielęciną foto
5
Do gotowych warzyw dodajemy cielęcinę. Całość podgrzewamy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gotowe!
Krok 5 - Młoda kapusta z cielęciną foto

Zastanawiasz się, co jeszcze można przygotować z cielęciny? Sprawdź te przepisy:

Gulasz cielęcy

Steki cielęce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.12.2015 12:57
poproszę o porcyjkę ;-)
gusia1000 20.12.2015 00:04
Zawsze dobra.
ania2610 19.12.2015 17:44
pyszne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak