Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poduszeczki z jabłkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 450 gram
mleko 3/4 szklanki, letnie
jajko 2 sztuki
masło 10 dag
sól szczypta
cukier 2 łyżki
miód 1 łyżka
drożdże 4 dag

DODATKOWO

jajko do smarowania

LUKIER

mleko 2 łyżki
cukier puder ok 4-5 łyżek

NADZIENIE

jabłka 800 gram , po obraniu
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku
galaretka pomarańczowa 2 łyżki

Porada

Zamiast lukru można wykonać kruszonkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Poduszeczki z jabłkami

Kroki postępowania

1
CIASTO:W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, miód oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: jajka, cukier, sól oraz stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego przestudzony tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Poduszeczki z jabłkami foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na równe kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce przygotowanego wcześniej jabłkowego nadzienia.
Krok 2 - Poduszeczki z jabłkami foto
3
Ciasto składamy na połowę, zamykając nadzienie w środku i jednocześnie formując poduszeczki. Brzegi dokładnie sklejamy przyciskając je widelcem. Dzięki temu otrzymamy dodatkowo wzorek. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem.
Krok 3 - Poduszeczki z jabłkami foto
4
Poduszeczki pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe smarujemy z wierzchu lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty
Krok 4 - Poduszeczki z jabłkami foto
5
NADZIENIE:Jabłka kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do nich cukier do smaku oraz cynamon. Całość smażymy około 15 minut. Jabłka nie powinny całkiem się rozgotować. Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę. Nadzienie pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Poduszeczki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.12.2015 23:26
Fajny wypiek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak