Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Greckie pulpeciki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

pomidory krojone z puszki 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
natka pietruszki 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 1 puszka

klopsiki

mięso mielone wieprzowe 0,5 kilograma
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
ser żółty starty 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól i pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Greckie pulpeciki


Cebulę i pietruszkę blendujemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ok. 2 łyżki), zblendowaną cebulę z pietruszką, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy pomidory.
Następnie dodajemy koncentrat. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, podlewamy wodą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.


Do mięsa mielonego dodajemy ser sałatkowy, 1/2 łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz, bułkę tartą i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 18.12.2015 14:29
pychotka :)
jagoda5913 18.12.2015 14:11
dobre danie
RenataZ-et 18.12.2015 11:24
pyszne danie
Futka 18.12.2015 10:26
Świetne i bardzo smakowite pulpeciki :)
gusia1000 18.12.2015 00:09
Lubię takie.
Babeczka35 17.12.2015 22:18
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak