Przepis i sposób przygotowania na: Greckie pulpeciki
Cebulę i pietruszkę blendujemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ok. 2 łyżki), zblendowaną cebulę z pietruszką, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy pomidory.
Następnie dodajemy koncentrat. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, podlewamy wodą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.
Do mięsa mielonego dodajemy ser sałatkowy, 1/2 łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz, bułkę tartą i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.