Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa w zalewie octowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg
pieczarki 1 kg
papryka czerwona 1 kg
cebula 50 dag
kalafior 1 sztuka
ocet 3,5 szklanki
woda 13 szklanek
cukier 5 szklanek
Gorczyca biała cała Prymat
sól kamienna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa w zalewie octowej

Ogórki kroimy na osiem części, w ćwiartki i ćwiartki na pół. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, możemy je delikatnie sparzyć wrzątkiem. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2 minuty. Cebulę kroimy na 8 części. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do miski lub dużego garnka, dodajemy 9 szklanek wody i szklankę soli. Mieszamy. Odstawiamy na 2- 3 godzinki. Z 13 szklanek wody, 3,5 szklanki octu oraz 5 szklanek cukru przygotowujemy gorącą zalewę. Do słoików wkładamy przyprawy. Warzywa odsączamy z osolonej wody i przekładamy je do słoików układając dość ścisło. Następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 4- 5 minut.
Z podanych przeze mnie proporcji wyszły 24 słoiki o pojemności 0,5 litra.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 08.08.2013 15:38
muszę takie zrobić
Wafelek2601 29.03.2013 21:43
takie lubię
buksiak12 22.09.2010 14:18
super wygląda
Iwusia 21.08.2010 09:57
Przepis przypadł mi do gustu :D jest w nim wszystko co lubię :))
Margo1 20.08.2010 10:20
Ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak