Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe racuchy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
jajko 2 sztuki
masło 25 gram
mleko 150 ml
cukier 2 płaskie łyżki
drożdże 3 dag
sól szczypta
spirytus 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
truskawki świeże do nadzienia

Porada

Racuchy z owocami to pyszna propozycja na śniadanie , obiad lub deser.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe racuchy

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajka, alkohol i masło.
Do wymieszanych składników wlewamy gotowy rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut. W końcowej fazie wyrabiania powinno odchodzić od dłoni i garnka.
Krok 1 - Truskawkowe racuchy foto
2
. Gotowe przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Między czasie truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Krok 2 - Truskawkowe racuchy foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na około 9-10 części.
Z każdej części formujemy placuszek, na który wykładamy po kilka truskawek (5-7 w zależności od ich wielkości- u mnie dość drobne).
Krok 3 - Truskawkowe racuchy foto
4
Ciasto zawijamy ku górze, zamykając owoce w środku. Dokładnie sklejamy miejsce łączenia. Gotowe „bułeczki” delikatnie spłaszczamy i pozostawiamy na 10-15 minut by podrosły.
Krok 4 - Truskawkowe racuchy foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy racuszki (olej powinien sięgać połowie ich wysokości). Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Ogień pod patelnią nie może być duży, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.
Krok 5 - Truskawkowe racuchy foto
6
Usmażone odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Krok 6 - Truskawkowe racuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 17.12.2015 20:38
wakacji smak ....
Wacław 17.12.2015 17:05
znakomite,poproszę o jednego ;-)
marcia7 17.12.2015 16:55
trochę jak pączki mniam
Ada-Gaba 17.12.2015 13:09
wyglądają przepysznie
Mniam 17.12.2015 11:25
Ale puszyste, wyglądają niczym pączki :)
gosia56 17.12.2015 10:24
super racuchy
Habibi 17.12.2015 09:05
wyglądają jak bułeczki ;)
Ewelina1991 17.12.2015 08:00
ciekawe racuchy
gusia1000 17.12.2015 00:31
Smak lata.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak