Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka babci

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
kiełbasa 30 dag
masło 2 łyżki

Dodatkowo

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka babci

Kroki postępowania

1
Marchew i pietruszkę obrać oraz pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać obrany seler i liście laurowe, 1 łyżeczkę jarzynki, zalać 1,5 litra wody i postawić na gazie, aby się zagotowało.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę
Krok 1 - Kartoflanka babci foto
2
po zagotowaniu się wody dołożyć je do garnka i gotować do miękkości w tym czasie podsmażyć na maśle pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasą pokrojoną w kostkę
Krok 2 - Kartoflanka babci foto
3
po zrumienieniu przełożyć do garnka z gotującą się zupą, dosypać 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
Do miski wsypać mąkę dodać jajko, olej oraz szczyptę soli i szczyptę sody, dolać niewielką ilość wody i zagnieść z tego ciasto troszkę twardsze od ciasta na pierogi. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione to palcami odrywać z niego malutkie kluseczki które dodać do zupy jak ziemniaki będą całkiem miękkie. Kiedy kluseczki wypłyną do góry zupa jest już w zasadzie gotowa teraz tylko trzeba ją doprawić do smaku, solą, pieprzem
Krok 3 - Kartoflanka babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 15.12.2016 10:44
Wygląda pięknie
IKrakowianka 17.12.2015 16:43
bardzo lubię takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak