Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRECKIE OBWARZANKI ( z ciasta kruchego i francuskiego )

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
mąka pszenna 150 g
masło 80 g
cukier puder 40 g
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: GRECKIE OBWARZANKI ( z ciasta kruchego i francuskiego )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość.

Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy.

Kroimy na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm., zwijamy obwarzanki, smarujemy resztą jajka i obsypujemy cukrem,.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 16.12.2015 21:07
Bardzo ciekawy przepis.
sliwka 16.12.2015 20:07
Pyszne;)) Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak