Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABECZKI DROŻDŻOWE – PONCZOWE Z KOKOSEM I ORZECHAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 150 g
drożdże suche 1 łyzeczka
cukier 40 g
masło 40 g
mleko 125 ml
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

DODATKOWO

woda 125 ml
cukier puder 50 g
skórka cytrynowa 1 łyzka
rum 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: BABECZKI DROŻDŻOWE – PONCZOWE Z KOKOSEM I ORZECHAMI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.

Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami.

Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.

Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum.

Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 12.02.2016 09:45
Lubię takie babeczki ..
ben-ka 03.01.2016 09:52
Bardzo apetyczne.
Krystyna32 18.12.2015 06:49
wyglądają pysznie
Kolorowa 16.12.2015 18:39
Ciekawie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak