Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wybuchowe udka na szpinaku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 3 duże sztuki
szpinak świeży 250 gram
ser feta 60 gram
granat 1 owoc
olej
Majeranek suszony Prymat ok 2,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielony do smaku
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżęczki
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Szpinak i granat nie tylko ślicznie komponują się kolorystycznie, ale tez smakowo. Do tego pikantne, złociste udka i mamy pyszne danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Wybuchowe udka na szpinaku

Kroki postępowania

1
Udka myjemy i osuszamy
Krok 1 - Wybuchowe udka na szpinaku foto
2
W misce łączymy olej z przyprawami (majeranek, sól, pieprz papryka, kurkuma).
Krok 2 - Wybuchowe udka na szpinaku foto
3
Gotowe udka nacieramy mieszaniną przypraw i przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy pokrywą lub folią spożywczą. Pieczemy je do miękkości około 1 godzimy. w trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wytworzonym sokiem.
Krok 3 - Wybuchowe udka na szpinaku foto
4
Między czasie w granatu wyjmujemy pestki. Gdy pieczenie dobiega końca przygotowujemy szpinak.
Krok 4 - Wybuchowe udka na szpinaku foto
5
Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu jak stracą na swojej objętości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser feta. Całość chwilkę razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy szpinak wykładamy na półmisek. Na zieloną „kołderkę” wykładamy upieczone udka. Całość posypujemy dość sporą ilością pestek granatu. Podajemy.
Krok 5 - Wybuchowe udka na szpinaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 16.12.2015 20:54
apetyczne połączenie, niby zwykły kurczak a już coś oryginalnego
ada.la 16.12.2015 12:47
ciekawy przepis
agaK. 16.12.2015 11:58
Wybuchowe bo z granatem?:) Super wyglądają.
Kasnaj 16.12.2015 09:22
podoba mi się ten pomysł
Ewelina1991 16.12.2015 09:17
smaczne mięsko
olkaaa 16.12.2015 07:37
muszę zrobić
Renata9 16.12.2015 07:35
Bardzo smaczne jedzonko :-)
dollce 16.12.2015 01:25
Pyszności :)
jagoda5913 16.12.2015 00:15
pięknie się prezentują udka
gusia1000 16.12.2015 00:03
Znakomite mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak