Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt cytrusowy do ciast i deserów

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z cytryny
skórka pomarańczowa
wódka

Porada

Oprócz skórek z pomarańczy i cytryn dodałam również aromatyczne skórki dużych i ładnie wybarwionych mandarynek. Można dodać dla aromatu odrobinę skórki z limonki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt cytrusowy do ciast i deserów

Cytrusy wyszorować, opłukać, sparzyć wrzątkiem i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Ostrym skrobakiem do warzyw cieniutko ściąć z owoców aromatyczną żółtą i pomarańczową skórkę, bez białego albedo.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać czystą wódką 40% - szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka tygodni.
Gotowy ekstrakt można odcedzić, ale nie jest to konieczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.08.2016 16:42
Dobry pomysł
Habibi 16.12.2015 07:43
No właśnie zawsze mnie bolało, że tyle aromatu ze skórek idzie do kosza ;) Aż kiedyś postanowiłam je zalać czystym alkoholem! Przecież podobnie robimy ekstrakt z lasek wanilii :) Robiłam osobno z każdego rodzaju cytrusa, ale zużywałam tylko cytrynowy i pomarańczowy. Dlatego postanowiłam je połączyć - choć nadal robię z cytryny i pomarańczy osobno. A tu łączę wszelkie skórki jakie mam pod ręką. Czasem dodaję też limonkę.
Renataj 15.12.2015 22:48
Fajny pomysł, nigdy jeszcze takiego ekstraktu nie robiłam - tyle skórek zmarnowałam:(
2milutka 15.12.2015 20:29
też robię :)
Gracer 15.12.2015 17:27
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak