Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z gęsi 2 sztuki
Rozmaryn suszony Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
Musztarda francuska Prymat
jabłka 3 sztuki
masło
olej
seler 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę: do moździerza wsypujemy przyprawę do wina i piwa, kilka ziarenek owocu jałowca oraz roztarty w palcach rozmaryn. Całość ugniatamy. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej, odrobinę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Krok 1 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
2
Skórę gęsi nacinamy w kratę. Na zimną patelnię układamy filety skórą do dołu. Filety smażymy na zimnej patelni, aby powoli wytopił się z niej tłuszcz, ale żeby nie spaliła się.
Krok 2 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
3
Przygotowujemy purée: selera i 2 jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i dusimy na nim seler i jabłko przez ok. 15-20 minut.
Krok 3 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
4
Dodatkowo możemy przygotować karmelizowane jabłko do dekoracji. Jabłko obieramy i za pomocą specjalnej łyżeczki wykrawamy kulki. Jeżeli nie mamy specjalnej łyżki jabłko możemy pokroić w kostkę. Przygotowujemy karmel: wsypujemy do garnka cukier, dodajemy trochę wody i czekamy aż cukier rozpuści się. Po chwili dodajemy kulki z jabłka.
Krok 4 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
5
Patelnię z gęsią zdejmujemy z ognia i smarujemy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem pozostałym po smażeniu i resztą marynaty. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 1 godzinę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto
6
Miękkie jabłka i seler miksujemy na purée. Piersi gęsi po upieczeniu kroimy na plastry. Podajemy na purée jabłkowo-selerowym i dekorujemy karmelizowanymi kulkami z jabłka.
Krok 6 - Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabłkowo-selerowym, odc. 77 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 08.02.2016 17:54
Wygląda na bardzo smakowite danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak