Zupa-krem grzybowa

Zupa-krem grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słó, pieprz średni seler, natka sok z cytryny

  • rosół warzywny

    2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • borowiki

    10 suszone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na noc i ugotować następnego dnia.Seler obrać , pokroić w plastry,skropić sokiem z cytryny, zalać gorącym bulionem i gotować 30 minut.Następnie połączyć z wywarem z grzybów, wsypać szczyptę lubczyku i zagotować. Kiedy wywar ostygnie dodać grzyby i zmiksować. Zupę doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Część śmietany roztrzepać z żółtkiem, wlać do zupy i dokładnie wymieszać, nie zagotować! Pozostałą śmietanę zostawić na kleksy, wcześniej posypując natką. Zupę podawać z diablotkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

13.02.2013 10:51
do tego troche makaronu i wspaniała zupa :)

Seba

19.12.2012 09:02
smaczna zupka

anemon

11.10.2012 08:02
Zupa z suszonych grzybów to prawdziwy rarytas.

ewaa

20.10.2011 22:09
uwielbiam!

kotlet

10.10.2011 16:38
właśnie może autor napisze czemu taki kolor? :)

ela16

05.08.2011 09:36
ulubiona

misia53

14.04.2011 21:04
Sama się dziwię dlaczego taki kolor....?!

traktorek

14.04.2011 20:15
ciekawy kolor

barbara11561

01.04.2011 09:34
Fajna:)

Aneta41

16.03.2011 09:58
mmm.. moja ulubiona zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat