Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z owocowego suszu w słoikach
Zagotować w czajniku wodę i gorącą zalać owoce aż po brzeg słoika - ostrożnie zakręcić szczelne wieczko. Pozostawić słój na kilka godzin (np. na całą noc), aż owoce napęcznieją.
Wstawić słój do dużego (wysokiego) garnka wyłożonego złożoną ściereczką i dolać zimnej wody do wysokości szyjki słoika. Nakryć garnek pokrywką, a jeśli słój wystaje ponad garnek - wykorzystać odwróconą metalową miskę.
Gotować na sporym płomieniu do zawrzenia wody, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 60 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
W ten sposób można przygotować koncentrat wigilijnego kompotu nawet miesiąc przed świętami, kiedy nie ma jeszcze natłoku zajęć przedświątecznych.
W dniu Wigilii przelać zawartość słoja do garnka, dolać gorącej wody (wg własnego smaku), zagotować przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia.
Chłodny kompot doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny - można dodać plasterki cytrusów.