Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieprzowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
śmietana 200 ml
bulion 250 ml
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
pierś z kurczaka 1 sztuka
zielony pieprz marynowany

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieprzowym

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z małą ilością oleju.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo wlewamy bulion, dokładnie mieszając- najlepiej trzepaczką- wtedy rozbijemy wszystkie grudki. Stopniowo dodajemy zimną śmietanę- cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy kilkanaście ziarenek marynowanego pieprzu i dodajemy delikatnie podsmazonego kurczaka.
Wszystko razem dusimy parę minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak