Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z kruszonką
- jagodzianki to deser, będący kwintesencją lata
- przepis na jagodzianki jest prosty podobnie jak ich przygotowanie
Kroki postępowania
Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko (letnie), cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 -10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. W trakcie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Następnie wycinamy w niego prostokąty o wymiarach ok. 10-7 cm. Na środek każdego prostokąta wykładamy przygotowane borówki.