Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie śmietankowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło 250 g
jaja 2 szt
żółtko jajek 4 szt
śmietana 1/4 litra
jabłka 0,5 kg
cukier puder 1 szklanka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie śmietankowe

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Z przesianej mąki ,jajek .żółtek , masła i śmietany wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Krok 1 - Ciastka francuskie śmietankowe foto
2
Szklanką wykrawać ciastka .Jabłka obrać pokroić w plasterki grubsze.
Krok 2 - Ciastka francuskie śmietankowe foto
3
Włożyć do ciastka plasterek jabłka i złożyć na pół. Sklejać po obu stronach do połowy.
Krok 3 - Ciastka francuskie śmietankowe foto
4
Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach n a złoty kolor około 35 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciastka francuskie śmietankowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak