Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kremem kakaowym i wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
cukier kryształ 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

jajko 3 szt
cukier puder 3/4 szkl
mleko 1 szkl
mąka pszenna 1,5 łyżki
masło 1 kostka
kakao 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek

dodatkowo

wiśnie w syropie 1 słoik

do nasączenia

woda 1/2 szkl
sok z cytryny z 1/2 szt
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem kakaowym i wiśniami

1.
Z podanych składników przygotować masę na biszkopt. Wylać ją na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt posypać cukrem pudrem, przykryć ściereczką i zwinąć.
2.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę i cienką strużką wlewać gorące mleko. Masę jajeczną cały czas mieszać i podgrzewać do jej zgęstnienia. Wystudzić. Kakao sparzyć.
3.
Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń, a na koniec sparzone kakao i spirytus.
4.
Biszkopta rozwinąć, nasączyć, rozsmarować na nim krem i rozłożyć osączone wiśnie. Biszkopta zwinąć i wstawić do lodówki do stężenia kremu. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.12.2015 13:59
bardzo lubię połączenie kremu czekoladowego z wiśniami
IZABELA29 13.12.2015 09:50
pyszne połączenie
Krzysztof15 13.12.2015 08:28
pyszna roladka
MAR3STA 12.12.2015 21:21
uwielbiam takie ciasta z wisienkami
Mama niejadka 12.12.2015 20:02
Pyszna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak