Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z budyniem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 4 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
margaryna 1/2 kostki
miód 3 łyżki

krem

mleko 2 szkl
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
laska wanilii 1 szt
masło 1/2 koski

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z budyniem

Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, a potem wymieszać z przesianymi mąkami i sodą. Margarynę z miodem rozpuścić i dodać do masy na ciasto. Wymieszać dokładnie i wylać na wyłożoną papierem blaszkę (28x24 cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii i wydrążona skórką, którą wyjmujemy gdy mleko się zagotuje. Dla mleka wlać masę jajeczną i mieszać aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego dodać masło i wymieszać.

Ciasto miodowe przekroić na 3 części i przełożyć ciepłym kremem. Odstawić do wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.12.2015 09:50
pyszne ciasto
misia53 12.12.2015 22:52
przepyszne ,,,, z budyniem nie robiłam
Mama niejadka 12.12.2015 20:01
Pyszny placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak