Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki przedwojenne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków gruntowych 700 g
masła 2 łyżki
czosnku 4 zabki
mąka 1 łyżka
śmietany 3 łyzki
posiekany pęczek pietruszki 1
listków szałwii 5
bulion warzywny 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki przedwojenne

1. Obierz ogórki ze skórki. Pokrój wzdłuż na ćwiartki.
2. Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć ogórki. Wciśnij czosnek i smaż 2 minuty.
3. Zalej bulionem , zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
4. Po 20 minutach w miseczce wymieszaj mąkę i śmietanę. Dodaj do śmietany kilka łyżek sosu, który powstał na patelni, wymieszaj.
5. Dodaj miksturę na patelnię z ogórkami. Smaż chwilę na małym ogniu, żeby sos zgęstniał. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany pęczek pietruszki i kilka porwanych na kawałki listków szałwii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak