Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb otrębowy z orzechami włoskimi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
otręby pszenne 8 łyżek
mąka pszenna typ 650 350 g
mąka pełnoziarnista 200 g
woda letnia 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
orzechy laskowe 150 g
masło 10 g
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb otrębowy z orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż cukier się rozpuści.
Krok 1 - Chleb otrębowy z orzechami włoskimi foto
2
Dolewamy odrobinę wody oraz sypiemy 2-3 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb otrębowy z orzechami włoskimi foto
3
Dodajemy sól, resztę mąki pszennej, pełnoziarnistej oraz otręby pszenne. Całość mieszamy aż zrobi się lepka masa.
Krok 3 - Chleb otrębowy z orzechami włoskimi foto
4
Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałeczki.
Krok 4 - Chleb otrębowy z orzechami włoskimi foto
5
Dodajemy do masy i mieszamy przez około 5 minut. Odstawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu.
Krok 5 - Chleb otrębowy z orzechami włoskimi foto
6
Smarujemy masłem blachę od chleba. Wlewamy naszą masę i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w piekarniku (termoobieg 200 C) przez 60 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut aby chleb ochłoną.
Krok 6 - Chleb otrębowy z orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 12.12.2015 18:51
Super przepis;))
Megg 12.12.2015 17:31
bardzo fajny chlebus
Monika-twin 12.12.2015 17:07
zdrowy chlebek.
joannaa24 12.12.2015 16:53
Bardzo fajny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak