Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perliczka, purée z pieczonej dyni, czarna marchew

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Perliczka, czarna marchew

pierś z perliczki 160 g
marchew czarna 1
białe wino wytrawne 50 ml
syrop klonowy 2 łyżki
masło zimne 20 g
ząbek czosnku 1
tymianek świeży
oliwa
sól i pieprz

Purée z pieczonej dyni z kolendrą

dynia 150 g
szalotka 1
ząbek czosnku 1
kolendra świeża 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 100 ml
oliwa
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka, purée z pieczonej dyni, czarna marchew

Perliczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie z oliwek ze świeżym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku na złoty kolor. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut.
Czarną marchew obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie spod smażenia perliczki.
Do oliwy spod smażenia dodajemy wino i syrop klonowy - całość redukujemy. Na koniec dodajemy zimne masło, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do konsysntecji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy dynię, śmietankę i redukujemy.
Całość dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 13.12.2015 20:52
Boskie danie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak