Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa serowa

ser biały 1 kg
cukier 240 g
jaja 8
śmietana kremowa 36% 200 ml
masło 100 g
cukier waniliowy

masa makowa

mak 500 g
orzechy nerkowca 50 g
migdały 50 g
amaretto 50 ml
cukier 250 g
jajko 2
mleko 300 ml

ciasto

mąka pszenna 500 g
masło 220 g
jajko 3
cukier 100 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Seromak

Masa makowa: Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem wykładamy rozwałkowane ciasto. Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietanę i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. do wyrobionej masy dodać przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, by się dobrze połączyło.
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównać i docisnąć do ciasta, następnie delikatnie wlewać masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 12.12.2015 23:37
Pyszne ciasto!
iziona 12.12.2015 21:04
Bardzo lubię takie ciasto
RenataZ-et 12.12.2015 17:27
bardzo lubię :)
w mojej kuchni 12.12.2015 16:12
jakie pyszne deserowe ciacho
Madzai 12.12.2015 16:05
Aż ślinka leci ;)
agnieszka214 12.12.2015 15:31
Do kawki pyszne
Ola1young 12.12.2015 15:29
lubie to ciasto i to bardzo :)
mirosława4 12.12.2015 15:16
już wiem co upiekę na święta :)
Grazyna0211 12.12.2015 15:06
lubię to ciasto
monikaT83 12.12.2015 14:48
pyszny seromak! a co najzabawniejsze ja do tej pory jeszcze go nie piekłam, chyba pora to nadrobić:)
gosia56 12.12.2015 10:47
super dawno takiego nie piekłam
mysza75 12.12.2015 10:04
jakie pyszności sernik
Maridka19 12.12.2015 07:50
Pyszne musi być to ciasto :)
Krystyna32 12.12.2015 07:19
pyszne ciasto
Krzysztof15 12.12.2015 06:22
pyszny serniczek
Franciszek 12.12.2015 00:41
dobry do kawy
MałaMi89 11.12.2015 23:50
Ulubione połączenie mojego Męża :)
Iwusia 11.12.2015 22:41
smaczne ciasto - takie 2w1
Megg 11.12.2015 22:23
wspaniałe ciasto :-)
fotoviderek 11.12.2015 22:05
Lubię to połączenie :)
ilka01 11.12.2015 21:18
smakowicie wygląda
Wiktoria29 11.12.2015 21:16
dobre ciasto zawsze jest u mnie na święta
2milutka 11.12.2015 20:32
Fajne ciacho :)
gosia1988 11.12.2015 20:20
smaczne ciasto
Stenka 11.12.2015 20:08
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak