Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z łopatką wieprzową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 400 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
bulion warzywny 1 l
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
marchew 2 szt
grzyby suszone 5-6 szt (kapelusze)
kasza jęczmienna perłowa 100 g
ziemniaki 4 szt
masło klarowane 1 łyżeczka
cebula 1 szt
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z łopatką wieprzową


Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy. Mięso myjemy i razem z obranymi marchewkami, zalewamy 1 l bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, grzyby odsączamy, kroimy w paski. Mięso wraz z marchewkami, wyjmujemy z garnka i studzimy.
Mięsny wywar przecedzamy przez gazę. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso, marchewki w talarki, ziemniaki, grzyby i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy do zupy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 11.12.2015 19:11
Smaczna zupa.
Wacław 11.12.2015 14:11
krupnik na bogato,pycha :-)
wwwiolka 11.12.2015 12:31
Bardzo fajny przepis.
joannaa24 11.12.2015 11:38
Od kilku dni chodzi za mną ta zupka, jeszcze ten przepis, muszę też ugotować by zaspokoić swoje kubki smakowe ;)
IZABELA29 11.12.2015 08:01
s,macznie wygląda
olkaaa 11.12.2015 07:49
też taki robię
bietka 11.12.2015 05:43
Lubię taką zupkę
Łukasz15 10.12.2015 23:10
Smaczny i pożywny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak