Dyniowe knedle ze śliwką

Dyniowe knedle ze śliwką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    200 gram
  • puree z dyni

    200 gram
  • ziemniaki ugotowane

    200 gram, przeciśnięte przez praskę
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta

DODATKOWO

  • śliwki węgierki

    ok 600 gram
  • cukier

    cynamonowy do posypania
  • masło

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe knedle ze śliwką
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykonujemy w niej kopczyk. W środek wybijamy jajko. Dokładamy sól, ziemniaki oraz dynię.
Krok 2 - Dyniowe knedle ze śliwką
Zagniatamy energicznie ciasto. Ilość mąki jest orientalna. Wszytko zależy od gęstości puree dyni. Moja dynia była gęsta więc taka ilość mąki wystarczyła. Gdyby ciasto było rzadkie należy podsypać je delikatnie mąką.
Krok 3 - Dyniowe knedle ze śliwką
Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm, który następnie kroimy na ok 1 cm plastry.
Każdy plaster delikatnie rozgniatamy i układamy na nim śliwkę.
Krok 4 - Dyniowe knedle ze śliwką
Ciasto sklejamy i formujemy knedel. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Uformowane knedle delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 5 - Dyniowe knedle ze śliwką
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkim ilości tłuszczu (np. 1 łyżka oleju). Gotujemy ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy, delikatnie przelewamy letnią wodą i porcjujemy na talerze.
Knedle podajemy polane rozpuszczonym masłem. Dodatkowo posypujemy je cynamonowym cukrem. Cukier taki robimy w prosty sposób przez zmieszanie cukru kryształu z niewielką ilością cynamonu.
Jadwiga/Jaga85
W zależności od upodobań rodziny możemy polać je śmietaną lub podać z przyrumienioną bułka tartą itp.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

teresa18

10.12.2015 21:05
trudno by mi się było im oprzeć

joannaa24

10.12.2015 16:55
Świetny pomysł ;)

Małgorzata Pin

10.12.2015 16:42
Znakomicie wyglądają.

Wiktoria29

10.12.2015 15:46
wyglądają świetnie

wyattearp

10.12.2015 14:41
smacznie wyglądają

Wiesława1

10.12.2015 12:32
Świetna propozycja

JulkaTomeczek

10.12.2015 11:17
Ale bym zjadła

agnieszka214

10.12.2015 11:10
Bardzo kuszaco wyglada

gosia56

10.12.2015 10:40
na pewno pyszne

Wacław

10.12.2015 10:11
fajne knedelki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat