Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowanych ziemniaków (najlepiej gotowanych w mundurkach i obranych po ostudzeniu)

    500 g
  • mąki pszennej

    300 g
  • jajka

    2
  • małych truskawek

    400 g
  • sparzonych, obranych ze skorki posiekanych orzechów włoskich

    4 łyżki
  • brązowego cukru

    2 lyzki
  • masło

    4 łyżki
  • gęstej śmietany 18%

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wymieszaj w misce z mąką, solą, cukrem i jajkami tak, żeby powstało elastyczne, lekko kleiste ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ale nie za dużo, bo knedle wyjdą twarde).
2. Uformuj z ciasta wałek. Odcinaj nożem niewielkie kawałki ciasta i formuj je w placuszki. Na środku każdego placuszka ułóż po jednej małej truskawce i dokładnie zlep ciasto, tworząc dłonią kształt kulki.
3. Wrzucaj knedle partiami na wrzącą, osoloną wodę (jeśli wrzucisz za dużo knedli za jednym zamachem, temperatura wody spadnie i knedle nie będą się gotować!). Gotuj ok. 3-4 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
4. Na patelni podsmaż na maśle orzechy z brązowym cukrem.
5. Odcedź knedle, przełóż na patelnie i obtocz dokładnie w orzeszkach. Podawaj z gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat