Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAWOWA BABKA NASĄCZONA LIKIEREM KAWYWYM

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BABKA

jajko 6 SZT
cukier 1 SZKLANKA
mąka pszenna 1,5 SZKLANKA
proszek do pieczenia 1 ŁYŻECZKA
oliwa 0,5 SZKLANKI
kawa rozpuszczalna 2 ŁYŻECZKI

NASĄCZENIE

kawa rozpuszczalna 0,5 SZLKANKI
likier kawowy 100 ML

Porada

Aby sprawdzić czy babka już się nam upiekła wbijamy w nią patyczek od szaszłyka i sprawdzamy czy jest czysty,jeśli są na min kawałki ciasta pieczemy babkę jeszcze 5 min

Przepis i sposób przygotowania na: KAWOWA BABKA NASĄCZONA LIKIEREM KAWYWYM

Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni
Formę do babki smarujemy tłuszczem i delikatnie obsypujemy mąką
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy powoli oliwę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę .Ciasto wlewamy powoli do formy i pieczemy ok.45 min
Po wyznaczonym czasie wyciągamy babkę z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.Gdy babka ostygnie wyciągamy ją z formy.
Do głębokiego talerza o średnicy większej niż babka wlewamy przygotowaną kawę i likier,wkładamy babkę i czekamy 10 min aż wsiąknie płyn,czasem możemy docisnąć lekko babkę aby zassała płyn jak gąbka.
Babkę dekorujemy wedle uznania,smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 09.12.2015 14:52
jeszcze nigdy nie piekłam babki kawowej ;)
mysza75 09.12.2015 10:03
co za pyszności aż chce się jeść
Krystyna32 09.12.2015 08:37
bardzo apetyczna
Łukasz15 08.12.2015 23:48
Bardzo dobra
Anna169Hosz 08.12.2015 23:18
Fajna babka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak