Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keczup z pieczonej papryki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
pomidory 3 kg
jabłka 1/2 kg
cebula 25 dag
seler 20 dag
czosnek 1/2 główki
olej 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
ocet 3 łyżki
musztarda 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 10 ziaren
sól 3 łyżki
pieprz 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keczup z pieczonej papryki

Kroki postępowania

1
Paprykę ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku nagrzanym do 200st około 30 minut po tym czasie zamknąć szczelnie w pojemniku lub foliowym worku i odstawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
Krok 1 - Keczup z pieczonej papryki  foto
2
Pomidory naciąć na czubku, przelać wrzątkiem i obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki.
Krok 2 - Keczup z pieczonej papryki  foto
3
Jabłka obrać i też pokroić na ćwiartki, a cebulę w piórka i seler w kostkę.
Krok 3 - Keczup z pieczonej papryki  foto
4
W garnku podgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę razem z selerem, dodać jabłka i pomidory oraz czosnek dosypać wszystkie przyprawy ( liście i ziele angielskie zawinąć w gazę ), gotować godzinę od czasu do czasu mieszając. Po upływie godziny dodać paprykę i gotować kolejne 2 godziny teraz wyjąć gazę z przyprawami i całość dokładnie zmiksować, następnie postawić na malutkim palniku i mieszając odparować do odpowiedniej gęstości.
Krok 4 - Keczup z pieczonej papryki  foto
5
Kiedy keczup osiągnie odpowiednią gęstość dodać ocet i musztardę, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 5 - Keczup z pieczonej papryki  foto
6
Gorący przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 6 - Keczup z pieczonej papryki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 09.12.2015 13:04
musi być pyszne
monika141 09.12.2015 07:39
IDEALNY DO KANAPEK
Franciszek 09.12.2015 00:30
dobry pomysł
JulkaTomeczek 08.12.2015 22:02
Ciekawy przepis
ada.la 08.12.2015 22:01
wygląda pysznie
SzczyptaChili 08.12.2015 21:35
Robiłam sos na bazie pieczonej papryki , palce lizać , ketchup smakuje na pewno wyśmienicie
IKrakowianka 08.12.2015 21:32
super musi być taki keczup :)
MałaMi89 08.12.2015 21:04
Aż sobie zapiszę przepis ;)
kloruś 08.12.2015 20:41
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak