Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z winem, śliwkami i grzybami
2. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (wodę spod kapusty zostawiamy). Białą myjemy i również siekamy na drobne kawałki. Do dużego garnka wlewamy wodę i kwasek spod kiszonej kapusty, dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. W tym samym czasie siekamy cebulę, boczek i kiełbasę w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem lekko wytapiamy boczek, następnie dodajemy cebulę i gdy ta się zarumieni wrzucamy kiełbasę. Całość podsmażamy ok 5 minut.
3. Do miękkiej kapusty wlewamy wino, dodajemy podsmażone mięso z cebulą, grzyby razem z wodą, pokrojone w kostkę suszone śliwki i utarte w moździerzu owoce jałowca razem z kminkiem, czosnkiem, kolendrą i majerankiem. Bigos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany bigos gotujemy na małym ogniu ok 40 minut.
4. Im dłużej bigos poleży, tym jest smaczniejszy. Dla mnie bardzo dobry jest już po 2 dniach od przygotowania.