Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa PIZZA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto do pizzy

mąka pszenna 250g
drożdże 7g
woda ciepła 150ml gorącej wody
oliwa 2łyżki
sól do smaku

dodatki

sos pomidorowy
ser żółty 15dag
cebula
ogórki konserwowe
pieczarki
szynka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa PIZZA

CIASTO: Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut.
W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego. (możne być keczup)
Wędlinę pokrój w niewielkie kawałki, ogórki w krążki, cebulę w piórka, pieczarki większe kawałki, ser zetrzyj na tartce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek
i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 20 minut aby ponownie wyrosło.
Pizze posmaruj sosem pomidorowym i układaj na niej warzywa jak ci się podoba, na sam koniec posyp dużą ilością sera żółtego i wstaw do rozgrzanego piekarnika 200st. C 20-25minut.
Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 07.12.2015 20:58
Taka swoja jest najlepsza, dodajesz co chcesz
Ola1young 07.12.2015 20:49
domowa najlepsza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak