Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z barszczykiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszczyk

buraki czerwone 3 sztuki
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
seler 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
cukier 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżka
sól 1/2 łyżki
pieprz 2 szczypty

Pierogi

filet z dorsza 30 dag
kapusta kiszona 30 dag
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 20 sztuk
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
sól 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 3 szklanki
olej roślinny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z barszczykiem

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy 3 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy koper, pietruszkę, selera, por, czosnek, grzyby, listki laurowe, ziele angielskie. Dodajemy też pokrojone w kostkę buraki oraz podpieczoną na palniku cebulę. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez 40 minut. Następnie przecedzamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym.
Krok 1 - Pierogi z barszczykiem foto
2
Cebulę szklimy na łyżce masła.
Krok 2 - Pierogi z barszczykiem foto
3
Kapustę płuczemy i drobno kroimy.
Krok 3 - Pierogi z barszczykiem foto
4
Przesmażamy dorsza i kapustę przez kilka minut podlewając wodą.
Krok 4 - Pierogi z barszczykiem foto
5
Grzyby moczymy we wrzątku i kroimy drobno, dodajemy do zawartości patelni, przekładamy też cebulę. Doproawiamy solą i pieprzem do smaku. Do mąki wsypujemy sól, wlewamy olej. Następnie wlewamy tyle ciepłej wody aby udało się zagnieść elastyczne ciasto. Należy je
rozwałkować na stole podsypując mąką. Wycinamy szklanką kształty. Na każdy wykładamy porcję farszu, brzegi nawilżamy wodą i zlepiamy je. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez 3 minuty. Podajemy pierogi z barszczem.
Krok 5 - Pierogi z barszczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 07.12.2015 18:52
To jest mój przepis i moje proporcja, jeśli dla Pani jest za mało, to proszę dodać więcej.
Janina 07.12.2015 17:13
Bardzo lubię;))
IKrakowianka 07.12.2015 16:58
świetne danie
Anna169Hosz 07.12.2015 13:39
I już mamy świąteczny nastrój :)
Wacław 07.12.2015 11:24
zapachniało wigilią
madzialena19 06.12.2015 22:12
3 buraki na 3 litry wody to za mało.
misia53 06.12.2015 21:42
O już wigilijnie ...... ciekawa propozycja
agaK. 06.12.2015 19:55
Piękne, pyszne super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak